Ilman tietoa ei ole turvaa

12.10.2016

Tietoturva ja tietotekniikka kuuluvat yhteen mitä suuremmissa määrin. Viime aikoina on ollut havaintoja useista uusista hyökkäysyrityksistä teknisiä järjestelmiä ja käyttäjiä kohtaan. Alkuvuonna pankkeihin kohdistuneet palvelunestohyökkäykset ovat koskettaneet suurta joukkoa ihmisiä. Hyökkäykset aiheuttivat maksujen viivästymisiä ja ne hidastivat pankkien verkkopalveluita.

Yksittäistä käyttäjää saattoi koskettaa uusi variantti CBT-LOCKER -nimisestä viruksesta, jonka piirre oli naamioitua jonkun suomalaisen lähettäjänimen taakse. Mukana olleesta liitetiedostosta saattoi asentaa itselleen erittäin haitallisen viruksen, joka aktivoituessaan alkoi salakirjoittaa käyttäjän tietokoneen datatiedostoja ja vaatia samalla maksusuoritusta Bitcoin -virtuaalirahan muodossa. Varmaa on, että maksamalla ei salakirjoitusta kuitenkaan olisi saanut auki, vaan rahat olisivat menneet hukkaan. Ainoa tapa selvitä tukalasta tilanteesta on ollut palauttaa salaamaton versio varmuuskopiosta.

Miten näitä uhkia vastaan sitten voi suojautua? Totuushan on se, että tekninen torjunta tulee aina askeleen perässä. Olemme Tamicolla luoneet 4-tasoisen suojaverkkorakenteen, jossa eri valmistajan tekniikoita ja lähestymiskulmia yhdistelemällä voidaan saada paras mahdollinen tekninen tietoturva. Käyttäjän valveutuneisuus on kuitenkin tärkeä lenkki ja käyttäjä voi omilla toimillaan estää teknisestä suojauksesta läpi tulleen haitan.

Tekniset suojausmekanismit:

  • Internet -tietoliikenteen suojaus verkon rajalla, kattavalla virusten ja haittaohjelmien reaaliaikaisella tarkistuksella.
  • Sähköpostin suojaus roskapostin, virusten ja haittaohjelmien suojauksella.
  • Työaseman virustorjunta.
  • Tietoturvapäivitysten  systemaattinen jakelu.

Käyttäjän oikeat toimet:

  • Älä avaa sähköpostin liitteitä edes tunnetulta lähettäjältä, jos et odota sellaista.
  • Älä klikkaa sähköpostissa olevia linkkejä, jos sähköpostissa on jotain tavanomaisesta poikkeavaa.
  • Jos sähköposti on tuntemaltasi taholta, voit aina varmistaa lähetyksen aitouden soittamalla lähettäjälle ennen avaamista.

IT-kokonaisratkaisu Sinulle, joka arvostat tietotekniikan huoletonta ylläpitoa

Lue lisää