Kiristyshaittaohjelma ”WannaCry” leviää maailmalla

Maailmalla on levinnyt kiristyshaittaohjelma ”WannaCry”, joka tarttuessaan estää omien tiedostojen käytön vaatien lunnaita. Epidemia alkoi perjantaina 12.5.2017 ja viikonlopun aikana se on ehtinyt tartuttaa maailmalla huomattavan määrän tietokoneita.

Kiristyshaittaohjelma lupaa saastuneen tietokoneen uhrille lunnaiden maksamisen vapauttavan tiedostot taas käyttöön. On ilmiselvää, että takeita tästä ei ole.

Ensiarvoisen tärkeää on, että kaikki tietojärjestelmän käyttäjät noudattavat juuri nyt (ja jatkossakin)  erityistä varovaisuutta ja harkintaa:

1. Älä avaa epäilyttävää sähköpostia
  2. Älä klikkaa mitään linkkejä tällaisessa sähköpostissa
  3. Älä avaa sähköpostissa olevia liitteitä

Monikerroksinen tekninen tietoturva ja käyttäjien osaaminen turvana

Tamico järjestelmän ylläpitopalvelu (laaja ja kattava)

Tamicon järjestelmän ylläpito -asiakkaana sinulla on käytössäsi F-Secure virustorjunta, joka tunnistaa tämän perjantaina 12.5.2017 alkaneen epidemian kiristyshaittaohjelman. Lisäksi palvelun puitteissa päivitämme työasemille ja palvelimille tietoturvapäivitykset säännöllisesti.

Tamico sähköpostin suojauspalvelu

Sähköpostin suojaus (roskapostinsuodatus sekä virus- ja haittaohjelmasuodatus) tunnistaa sähköpostin liitetiedostona olevan haittaohjelman ja estää viestin pääsyn käyttäjän sähköpostilaatikkoon.

Tamico tietoliikenteen suojauspalvelu ja tietoliikennepalvelu

Palveluiden sisältämät palomuurit tuovat lisäturvaverkkoa tämän tyyppisten uhkien varalle sallimalla verkkoon pääsyn vain erikseen sallittuihin palveluihin.

Tamico varmistuspalvelu

Mikäli tartunta koneelle tulisi, toistaiseksi ainut keino on puhdistaa kone haittaohjelmasta ja palauttaa käyttäjän tiedostot varmuuskopiosta. Varmuuskopioiden ajantasaisuus on todella tärkeää.

Käyttäjän osaaminen ja taidot keskeisiä

Em. teknisistä suojausmenetelmistä huolimatta, on ensiarvoisen tärkeää, että käyttäjät omaksuvat terveen, epäluuloisen asenteen epäilyttäviä sähköposteja kohtaan, eivätkä ”klikkaile” siinä olevia linkkejä tai avaa liitetiedostoja.

Mikäli sinua askarruttaa järjestelmänne ja tietokoneidenne tilanne, voimme tehdä kartoituksen jonka perusteella ehdotamme, miten yrityksenne tietoturva nostetaan nykyaikaiselle tasolle yhdessä käyttäjäkoulutusten kanssa.

IT-kokonaisratkaisu Sinulle, joka arvostat tietotekniikan huoletonta ylläpitoa

Lue lisää